Sæbespåner og Brun sæbe

Sæbespåner

Sæbespåner er koldvalsede, tørre små flager af sæbe, som har størrelse og tykkelse som havregryn. Sæbespåner leveres i enten poser eller æsker og de dosseres ved at drysse den ønskede mængde ned i vandet. På grund af den store overflade er sæbespåner letopløselige.
 

Sæbespåner bruges til...

Tekstiler: Sæbespåner er velegnet til vask af alle tekstiler i hånden f.eks. uld, hør, lærred, skjorter, undertøj, sengelinned og tøj til spædbørn og allergikere.
Rengøring: Sæbespåner er også velegnet til vask af ubehandlede trægulve, uglaserede klinker, skiffer, granit, marmor, terrazzo og linoleum.
Møbler: Til ubehandlede træmøbler af fyr og eg samt overflader med læder.
Dosering af sæbespåner afhænger af fabrikat og formålet, derfor bør du altid læse brugsanvisningen på emballagen.
Sæbebehandling af trægulve: Sæbehandling med sæbespåner giver et smukt resultat. Alle typer ubehandlet trægulv kan behandles og resultatet bliver af gulvet blivere lysere. Som en håndregel kan man sige at sæbebehandling af fyrretræsgulve bliver let lys gullige, men brædder af gran bliver helt hvide. Ved gentagne gange af sæbebehandling af trægulve bliver de mættede og mere smudsafvisende for hver gang. Vil du vide mere om sæbebehandling af gulve, så er her et nyttigt link, hvor processen Sæbeskuring af trægulve beskrives og illustreres.
 

Hvor køber du sæbespåner?

Sæbespåner kunne tidligere købes i supermarkederne i enten poser eller æsker, men butikkerne er de seneste år blevet så fokuseret på omsætning og salg, så sæbespåner er fjernet fra hylder i de fleste store kædebutikker. På nettet er der bedre mulighed for at finde en forhandler f.eks. DEXUS.
 

Brun Sæbe

Brun sæbe er et grundrengøringsprodukt med mange anvendelses muligheder. Brun sæbe er et basisk produkt typisk med en pH værdi på 13-14 afhængig af fabrikat. Grøn sæbe som anvendes i flere af vores nabolande er som navnet antyder grøn, men pånær farven er det identisk med vores brun sæbe. Brun sæbe leveres i pose eller bøtte og sæben skal piskes i varmt vand, inden at den er klar til brug.
 

Brun sæbe bruges til ...

Rengøring: Anvendes til rengøring og vask af keramisk- og stenvaske, stålvaske, toiletter og på klinkegulve hvor den brune sæbe efterlader en sæbefilm. Sæbefilmen er klar og smudsafvisende og ved jævnlig brug af den brune sæbe opbygges et stadigt tykkere lag, derfor er sæben også velegnet på beton, terrazzo, marmor, ubehandlede fliser, trægulve, klinker, kork og vinylgulve.
 
Rengøring af grillriste og ovne: Grillristen, ovnplader og bradepander smøres ind i brun sæbe og pakkes derefter ind i en tætsiddende folie eller plasticpose med så lidt luft som muligt og sæben skal have lov til at virke et døgns tid. Det anbefales, at ovnens glideskinner afmonteres og behandles på samme måde. Brun sæbe må ikke anvendes i selvrensende ovne. Når den brune sæbe har fået lov at virke, gnubbes grillristen med en køkkensvamp for at fjerne de sidste fastbrændte rester. Ved kraftig tilsmudsning kan en ekstra behandling være nødvendig.

Ved arbejde med ren og ufortyndet brun sæbe anbefales brug af handsker. På grund af sin høje pH værdi er brun sæbe ætsende.
 
Maling: Brun sæbe opløser maling, derfor må det ikke anvendes som rengøringsmiddel på malede eller ferniserede overflader. Til gengæld er brun sæbe et effektivt middel til at fjerne maling fra træværk og møbler. Smør møblet ind i brunsæbe og tag en folie og vikle dem omkring ben, og bordplader. Lad brun sæbe trække i nogle timer inden folien fjernes og malingen skraben af.
 

Hvor køber du brun sæbe?

 
Brun sæbe kan købe i større supermarkeder og i udvalgte special webshop med speciale i rengøringsmidler f.eks. DEXUS. Her er link til brun sæbe. Vær opmærksom på, at flere og specielt discount butikkerne har fjernet både sæbespåner og brun sæbe fra deres hylder for at give plads for andre produkter med større indtjening.