Savon de Marseilles 

Før vaskepulveret kom på markedet blev sæbestykker som disse ofte anvendt til indsæbning af vasketøjet.

Sæbefremstilling

Fremstilling af sæber er en kemisk proces. Uanset om sæben er naturlig, neutral, svanemærket sæbe eller en økologisk sæbe, så er produktet et resultat af en kemisk proces. I dag klinger ordet ”kemi” i nogens ører farligt, giftigt og nogle efterspørger produkter uden ”kemi”, hvilket ikke kan lade sig gøre. De første sæber var blandinger af dyrefedt og lud og selv om man på den tid ikke forstod, at det var kemi, så er alle blandinger af stoffer kemi.

Fra gammel tid blev lud, som er et stærkt basisk produkt (alkalisk), anvendt og ved kogning med olier eller fedtstoffer i den proces som kaldes forsæbning fremkommer det første spæde produkt, som med yderligere forarbejdet bliver til en sæbe med den specielle egenskab, vi ønsker. Sæbe kan fremstilles med fedtstoffer som er enten animalske eller vegetabilske.

Sæbe har en ”funktion” og funktionen er at ”adskille” noget fra hinanden f.eks. fedtpletter skal ”adskilles” fra tøj, svedlugt skal ”adskilles” fra sportstøjet eller fastsiddende snavs skal ”adskilles” fra fliserne på gulvet. Sæbe skal med andre ord dele noget som uheldigvis og uønsket er blevet blandet eller forbundet.

Der findes mange typer sæbe nogle er for personlige hygiejne, mens andre er for rengøring, tøjvask m.v.