Ulrich natürlich

100% økologisk med certifikat, bæredygtige produkter og hertil leveres billige refill dunke med 3, 5, 10 eller 25 liter.
 
Opvaskemiddel
Pletfjerner
Vaskemidler
30-40 forskellige produkter i sortiment.
 
Økologisk opvaskemiddelØkologisk pletfjernerØkologiske vaskemidler

Rengøringsmidler

Der findes et utal af rengøringsmidler, men på samme både som tidligere omtalt ved sæbe er formålet med at bruge et rengøringsmiddel, at lette processen at ”adskille noget” fra ”noget andet” f.eks. middagstallerken og sovs, sportstøj og sved.
 

Opvaskemiddel

Et opvaskemiddel er en sæbe eller sæbeopløsning når den blandes med varmt vand. Sæben har den egenskab, at den både binder sig til vand og til fedt. Opvaskemidlet bryder overfladespændingen i vandet, binder sig til fedtet på porcelænet og med lidt hjælp fra en opvaskebørste bliver tallerknerne, glassene, gryderne og alle andre køkkenredskaber og porcelæn skinnende rent.
 
Et godt opvaskemiddel er i kemisk forstand basisk, fordi baser opløser fedtstof som binder sig til vandet. Ved håndopvask vil fingrene og hænderne også miste deres naturlige fedtstof, så at smøre hænderne efterfølgende kan anbefales. Det kan derimod ikke anbefales, at bruge opvaskemiddel som erstatning for håndsæben.
 

Syrer og baser

Fra kemilokalet huskes måske opgaver med syrer og baser som kan være enten stærke eller svage. Således er det også med rengøringsmidler og sæber hvor pH værdien er en indikator. I forbindelse med rengøring anvendes syrer til at fjerne kalk f.eks. eddikesyre, mælkesyre, citronsyre og fosforsyre enten. Et toiletrens har typisk en pH værdi mellem 1 og 2, det samme har mange afkalkningsmidler.
 
Sæber er derimod basiske og brun sæbe har eksempelvis et meget høj pH værdi på 12-14. Fælles for stærke syrer (lav pH værdi) og kraftige baser (høj værdi) er at de er gode til at reagere med vand. Årsagen til at udvalget af rengøringsmidler er så stort skyldes at fabrikanterne har tilpasset produkter til nogle få funktioner. Nogle produkter kan godt bruge på tværs, men de er ikke så effektive. Universal rengøringsmiddel kan godt bruges til opvask og et opvaskemiddel kan godt bruges til gulvvask, men da produkterne er designet med præcist den rigtige pH værdi til formålet, så fås det bedste resultat ved at bruge produkterne til det som er beskrevet i brugervejledningen.
 

Vaskemidler

Vaskemidler har den funktion, at det kan adskille snavs, fedt og alle former for pletter fra de tekstiler som skal vaskes. Populært kan man beskrive funktionen således. Vaskemidlet skal først blande sig med vandet for vaskemidlet kan ikke ved egen hjælp nå helt frem til og dybt ind til skidtet eller pletten i tøjet, derefter skal vaskemidlet binde sig pletten, samtidig skal det stadig holde sig fast i vandet. Når vaskemidlet har bundet sig til skidtet, skal det fastholde sit grev i skidtet for endelig at blive skyllet ud med skyllevandet. Slipper vaskemidlet grebet skidtet blive fordelt i resten af tøjet.
 

Test af vaskemidler

Forbrugerrådet tester jævnligt vaskemidler, flydende mod flydende og pulver mod pulver og test på tværs. De produkter som bliver testet er dem som er almindeligt tilgængelige i landets butikker. Således vil enhver test være repræsenteret med produkter fra OMO, Biotex, Neutral, Änglemark mens små agenturer som f.eks. Ulrich natürlich ikke er repræsenteret fordi det ikke står på supermarkedernes hylder, men kun på lageret hos nogle af de store webshops og i udvalgte butikker rundt i landet.
 
Forbrugerrådet anbefaler at man køber uparfumerede vaskemidler med det nordiske miljømærke Svanen, det europæiske miljømærke Blomsten eller allergimærket med den blå krans. Forbrugerrådet anbefaler ligeledes at man køber kompaktpulver frem for almindeligt pulver blandt andet for at spare emballage, samt miljøbelastningen ved at transportere fyldstoffer og luft.
 

Flydende eller kompakt vaskemiddel

Forbrugerrådet anbefaler kompakt vaskemiddel frem for flydende vaskemiddel af to grunde. Risikoen for bakterievækst er størst i produkter som indeholder vand, samtidig fremhæver forbrugerrådet den øgede mængde emballage som medgår til flydende produkter og i den forbindelse også den miljøbelastning, der er ved at transportere større mængder emballage og vand.
 
Da forbrugerrådet udelukkende tester produkterne fra de store udbredte vaskemidler bliver mindre og meget interessante mærker forbigået. Ulrich natürlich har valgt en anden strategi end alle øvrige producenter og denne strategi imødekommer et af de punkter Miljøstyrelsen påpeger.
 

Refill økologisk vaskemiddel

Ulrich natürlich er et tysk fabrikat med et forhandlernet i de tre store byer København, Aarhus og Odense, men kun i specialbutikker og ikke i de store supermarkeder. Det anbefales, at søge de mange produkter fra Ulrich natürlich i de mange webshops f.eks. DEXUS, som fører det samlede sortiment. 
 
Der er en stadigt voksende opmærksomhed omkring vores miljø og tanken om at reducere vores emballageforbrug. Modsat er store pakker ikke nødvendigvis løsningen og her kommer Ulrich naturlich med en løsning. Man køber en flaske med 1 liter vaskemiddel og efterfølgende genfylder man flasken fra en 5 liters dunk. Fordelen er naturligvis kraftig emballagereduktion som samtidig betyder et markant billigere produkt.


Hvad koster vaskemidler?

Vaskemidler er et område, som er meget prisfølsomt, derfor er der ofte kampagner på pakninger. Over en årrække vil man se vaskepulver i pakkestørrelser med 600, 700, 750, 850, 1000 og 1250 gram, men hvor meget får man så for kr. 29,50.
 
Noget vaskemiddel er mere koncentreret end andet, men den lille pakning er ikke nødvendigvis mere koncentreret end den store, så det fuldstændigt uoverskueligt for forbrugerne, hvad der reelt set er det bedste og billigste køb, hvis det ellers ikke var fordi prisen/vask SKAL oplyses af forhandleren både ved annoncering og i butikken.
 
Det er således ikke interessant, at vaskemidlet koster kr. 29,50 medmindre det kostede noget anden sidst man købte, men med små bogstaver står der måske ”prisen pr vask Kr. 2,49”. Dette tal kan bruges til sammenligning af alle typer vaskepulver og flydende vaskemidler.
 

Galdesæbe til vask af stofbleer

Galdesæbe er et naturligt vaskemiddel udvundet af galde fra kvæg, et restprodukt fra almindelig kvægproduktion. Galde har et stort indhold af naturlige enzymer og er særdeles effektiv til nedbrydning af organiske stoffer i tøjet, derfor er galdesæbe perfekt til vask af stofbleer, samt til pletfjerning af organiske pletter på tøj fra tomat, juice, chokolade og til at fjerne græ fra tøj.
 
Ulrich natürlich, som omtales i denne artikkel, producerer udelukkende økologiske og vegane produkter, lige med undtagelse af dette produkt, som ikke er vegan, men økologisk galdesæbe fordi kvæget er økologisk.
 
Til pletfjerning findes små flasker, mens småbørnsfamilier med stort behov for blevask, vask af stofbleer anbefales 5 liter refill dunke. Galdesæbe kan kun købes i specialforretninger og i en række webshops.
 

Sportsvaskemiddel

Foruden de almindelige vaskemidler, så findes der på markedet en række special vaskemidler, men en effekt rettet mod et bestemt problem. Som før omtalt er Galdesæbe særligt velegnet til opløsning af organisk skidt, men også et andet produkt kræver en særlig opmærksomhed og det er sportsvaskemidler.
 
Sved i sig selv lugter ikke, men det gør de bakterier og affaldsstoffer som dannes. For de fleste vil sved fra sportstøj eller arbejdstøj vaskes bort i en almindelig maskinvask, men nogen har en svedtype, som hænger i tøjet selv efter en maskinvask.
I blødsætning i pulver med enzymer er i mange tilfælde en løsning alternativt kan man vælge et sportsvaskemiddel, som er designet til netop at fjerne sved. Den danske importør af Ulrich natürlich fortæller til Sæbe.dk, at Ulrich sportsvaskemiddel med fordel kan anvendes på nyt tøj inden det bruges første gang, eller som han beskriver det, at man kommer deodorant på før man begynder at svede. Sportsvaskemiddel forhindre eller reducerer bakteriernes vækst i stoffet, og vasker sved og bakterierne effektivt bort.