Natursæbe fra Munkholm

Sæbe støbes i trækar og efter tørring / størkning udskæres sæben i stykker på ca. 100 gram.
Dansk sæbe.
Brændenælde.
 
Munkholm håndsæbe brændenælder

Håndsæbe

De første franske håndsæber

De første håndsæber som blev fremstillet industrielt kom fra Marseille og til fremstillingen af disse sæber anvendte man olivenolie. Olivenolien indeholder blandt andet klorofyl og dette stof gav sæberne den karakteristiske grønne farve. Køber man i dag et stykke fransk eller italiensk sæbe med den grønne farve er den efter alt sandsynlighed kunstig tilsat.

Naturlige håndsæber

En naturlig håndsæbe adskiller sig fra en almindelig sæbe ved at den er baseret på naturlige ingredienser og altså uden kunstige farvestoffer, uden tilsat parfume eller tilsætningsstoffer. Men en naturlige sæbe kan godt være farvestrålende og stærkt duftende og forklaringen er den, at tilsættes der syrlige frugt f.eks. Appelsin, Citrus eller Grape eller udtræk fra blomster f.eks. Lavendel, Jasmin eller Rose, så vil sæben naturligvis dufte eller tage farve.
 
En sort sæbe fra Badeanstalten som kaldes ”Drømmefragment” indeholder således kul, en lyserød sæbe fra Badeanstalten ”Dans på Roser” æteriske olie fra roser og fra Munkholm, har Tina Munkholm fremstillet en naturlig håndsæbe som slet og ret heder ”Rose” og på toppen af sæben er der drysset blade fra røde roser.

Årsagen til at der tilsættes urter, blomster eller citrus til en naturlig sæbe skyldes flere ting. Nogle urter har nogle ønskede positive effekter som producenterne gerne vil tilføje deres sæber.
 

Munkholm håndsæbe

Munkholm håndsæbe Honningmælk indeholder således honning, bivoks og mælk for at give fugt og næring til huden.
 
Munkholm håndsæbe Lavendel med lavendelblomster fint drysset på toppen virker beroligende og antibakteriel.
 
Munkholm håndsæben Urtesæbe indeholder en lang række urter. På listen over urter står der: Brændenælder, kamilleblomster, morgenfrueblomster, lavendelblomster og pebermynte og effekten beskrives som bakteriehæmmende, opfriskende, rensende, helende, afslappende og beroligende og sæben anbefales til kløende, tør og irriteret hud.
 
Sæbe i form af såkaldte tørre sæbestykker kræver ikke konserveringsmiddel og derfor står der aldrig parabener på listen over tilsætningsstoffer. Olien som indgår i sæben kan imidlertid blive harsk og for at undgå dette tilsættes en antioxidant i form af en naturlig ingrediens den kan være grapefrugt kerne ekstrakt eller en rosmarin ekstrakt.
 

Sæbestykker og bakterier

Bakterievækst i og omkring er sæbestykke skyldes ofte, at sæbe er fugtig, derfor anbefaler både Munkholm og Badeanstalten som producenter og Sundhedsstyrelsen som myndighed, at faste håndsæber får lov til at tørre. Tørring af håndsæbe sker ved at lægge sæbestykket i en drænet sæbeskål, sætte et stykke metal i sæben og hænge den op under en magnet eller bruge i fast sæbe som kan hænge i en snor.
 

Subjektivt om sæbe

Subjektivt er et stykke naturligt håndsæbe i en sæbeskål, måske i en farve som matcher håndklæderne eller det interiør som er valgt, æstetisk, ja et smukt syn. Et naturligt sæbestykker fortæller en historie, det er håndlavet af en ”sæbe-håndværker” har udført sit arbejde og bestået sin eksamen. Et naturligt sæbestykke indeholder så mange gode egenskaber, at det bør ligge i enhver badeværelse.